ŠIJA – smer za alpinistične mazohiste IV- / II-III 500m in Grapa za vrtičkarje 30-40st. 500m

Mi je rekla sodelavka, ko sem šel na GM40, “Pa kaj se matrate samega sebe”….hehe, če znaš to matranje obrniti v svojo korist, je prav fajn. Nekako podobno je v alpinizmu. Je pa smer za mazohiste nastala po drugi, a precej slični zgodbi, ko sta Rado L. in Tone Č. 12. Julija pred dobrima dvema letoma prvič splezala to smer. Že takrat je rekel Rado, da bo v zimskih razmerah veliko bolj izrazitejša, uživaška…res je uživaška ampak to je že sosednja smer. Sva pa z Radom L. danes skoraj sigurno naredila prvo zimsko ponovitev. V smer sta prva plezalca vstopila višje, snežne razmere pa omogočajo vstop 100m nižje.
Nekaj kopnih skokov v spodnjem delu ne predstavlja problemov; po travah, v enem po čudovitih počeh za zatikat cepine stopiš čez ali pa ga obideš. Ponekod naklonina presega 50st.
Na vrhu grebena rahel vetrič prinese na ušesa iz smučišča na Voglu pesem smučarske mehanizacije. Klepet, malica in prijeten postanek na toplem soncu bi kar prijal še kako uro a sestopna Grapa za vrtičkarje je že vabila.
Po vršnem pobočju in v dobrih razmerah sva hitro zgubljala višino in že sva v spodnjem delu, kjer moraš med rušjem na primernem mestu ulovit prečko v desno (gledano dol) cca 20m v globoko grapo kjer je krajši cca 50stopinjski ledno-snežni skok … in že si v podnu. Še krajši postanek, pregled območja-kje potekajo ostale smeri in že nadaljujeva naprej v dolino, še vedno po trdem snegu. Seveda ne gre brez obveznega “vpisa v register” na Grahovem, tako ga sva za ta dopoldan opravila vse obveznosti.

Dodaj odgovor

Account Suspended
Account Suspended
This Account has been suspended.
Contact your hosting provider for more information.