Zgodovina AO Cerkno

AO Cerkno je bil ustanovljen jeseni leta 1996, ko so se alpinisti s cerkljanskega področja odločili, da postavijo na noge svoj odsek. Pred tem so bili včlanjeni v Alpinistični odsek Idrija, vendar se je v tistem času slednji usmerjal bolj v športno plezanje, kar ni bilo po godu prepričanim gornikom – alpinistom in so se tako odločili za svojo pot.
Zgodovina plezanja na našem koncu pa sega dosti nazaj v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko se se zabeležili prvi poizkusi nekaterih navdušencev, ki so sicer neorganizirano plezali nekatere lažje smeri v naših stenah.

Ko so 31, marca 1973 leta v Idriji, ki je takrat bila naša skupna občina, ustanovili alpinistični odsek, so se kmalu zraven priključili tudi navdušenci s cerklanske. Že v začetku osemdestih let pa je prišla na plano močna generacija na čelu z Milanom Črnilogarjem, Slavcem Svetičičem, Črv Antonom on Črv Doro. Škoda je, ker od teh ni nihče več aktiven.

Kmalu se je njim priključila nova generacija cerkljanskih ljubiteljev gora in sicer: Lapanja Radovan, Obid Drago, Mavri Silvo, Črnilogar Damjan, Črnilogar Robert in Makuc Jože.

Žal med nami ni več dveh prijateljev, ki sta svojo življensko pot končala v strmih prepadih. Črnilogar Roberta je zla usoda dohitela med plezanjem v Mrtvaškem prtu v Grandes Jorasses in prekinila izredno perspektivno pot, ki jo je nakazal že takoj v prvih vzponih. Z smrtjo Slavca Svetičiča pa se je prekinila izredna kariera alpinista, ki je z svojimi solo vzponi v Centralnih Alpah, Andih, Himalaji in drugih svetovnih gorstvih pisal alpinistično zgodovino in premikal meje zmožnega naprej.

Vendar življenje kljub nesrečam gre dalje in nekateri so z plezanjem nadaljevali in vztrajajo še danes. Med tem časom se je nabralo mnogo smeri, tudi prvenstvenih med katerimi ima posebno mesto zaledeneli slap v Loški steni pod Bavhom imenovan Psihoanaliza, ki sta ga prva preplezala Obid Drago in Makuc Jože.

V zadnjem obdobju se na nago postavlja in uveljavlja nova, lahko bi ji rekli tretja generacija cerkljanskih alpinistov, ki bo prej ali slej na površje vrgla nova imena, ki bodo prišla v ospredje in pisala nov list zgodovine in se morda tudi tako uveljavila, kot sta se naša dva tako prezgodaj umrla prijatelja.