Božična smer IV-/III 105m

Že v predbožičnem času leta 2019, natančneje 23. 12. sva z Silvom Vrhovec AO Železničar Splezala prvenstveno smer v osrčju Podraške Ture na Vipavskem. Pred tem sva dvakrat raziskovala to območje in na koncu naredila lepo smer katero bo treba še malo očistit. Po tihem sva upala na težave zgornje IV-ce ampak je smer izredno dobro razčlenjena in tudi, čeprav ne vsak detajlčk, kompaktna.
Začela sva kar v podstavku nekakšnega stebra ki “počiva” v strmem pobočju, po njegovem desnem… boku (II-III), desno od desne planinske poti na Gradiško Turo. Nadaljevala po gozdu do vstopa na levi strani zgornjega dela.
Smer začne pod nekakšno zajedo, prvih nekaj metrov je poraščenih zato te samo povleče levo na čist raz. Navzgor čez previs in naprej po raziču in desno po logičnih prehodih do pod široke rampe kjer sva pustila zanko. Po osrednjem delu oziroma stebričku, zgleda gladko vendar se oprimki kar odkrivajo. Nadaljevanje proti desni mimo dreveščkov in navzgor skozi trave, proti levi in na vrh.
Jest bi eno drugo, ampak Silvo si je zaželel ime smeri Božična kar sovpada na tisti čas. Sestopila sva po grapi levo lepši a dalši sestop pa je čez Gradiško T. Sledi čiščenje.

Dodaj odgovor