Stoletnica 4- / 3

Ker so razmire mislem da dobre, sem “dolžan” objavit prvenstveno  smer, ki sem jo 2. 2. 2011 plezal v Jagerščah. Smer jo dolga cca160m in sem jo ocenil z 4-/3 ; lepa lahka  smer za uplezavanje .

Dostop: Pri cerkvi v Jagerščah, od koder se slap lepo vidi, se spustimo na nasprotno stran (če smo prišli iz Želina-Straža-dolina Idrijce) skozi vas navzdol “v Pule” kot domačini imenujejo zaselek z njivami in senožeti pod vasjo. Gremo mimo 520 let starih ruševin ostankov cerkve (sv. Uršula)  po levi strani  po travniku navzdol do roba in naprej strmo do potoka-gamsja steza-do opuščene elektrarne. Naprej ob potoku navzdol še 5min. Orientiramo se po pečini v levem pobočju mimo katere grapa-smer poteka. Ob vpadnici grape potok prečkamo in po grapi navzgor kjer po nekaj 10m zagledamo prvi ledni skok. Od ruševin cerkve do tu je 15min.

Opis: Podroben opis ni potreben,  samo sledimo večjim in manjšim skokom v naklonini do 80 st. Približno na sredini je večja lopa-votlina prek katere je potegnjena sveča cca 7-8m 90 st. lažje levo po travah vendar zelo malo ledu (odvisno od razmer).

Sestop: sestopal sem na vrh smeri desno na ramo nad pečinami-čez in po strmi grapi navzdol. Po cca 100m desno na greben čez in nazaj na vstop smeri in naprej do potoka…

Prilagam sliko z vrisano smerjo-rdeča in sestopom-zelena.

 

Dodaj odgovor