Alpinistična šola- ledno plezanje

V nedeljo ob šestih smo se zbrali na placu ter se po krajšem čakanju na morebitne zamudnike odpravili proti slapovom pod Predel. Sprva je sicer kazalo, da nam vreme ne bo ravno najbolje služilo vendar je dež proti predelu prešel v sneg in nam tako prihranil kar nekaj suhuh oblačil. Parkirali smo na razpotju ceste, ki vodi proti Mangartu, oprtali nahrbtnike ter se po gozdni stezi odpravili proti slapovom. Po pribljižno petnajstih minutah smo v skalni kotaniji že ugledali kar solidno narejen Levi slap, takoj za njim pa tudi Centralnega in Desnega, ki sta bila sicer v slabšem stanju vendar bi bil tudi desni primeren za plezanje.

Nadeli smo si opremo nato so Andre, Vale in Žvan zagrizli v levi slap Toni pa je prevzel manj izkušen del osmerice in nas pobližje seznanil z osnovami plezanja v ledu ter nam jih tudi praktično prikazal. Začeli smo s potrebno opremo, nato smo obdelali vrste ledu ter kako prepoznamo ali je led primeren za plezanje… Prav tako smo obdelali privijanje lednih vijakov (v trdnem ledu 10° navzgor v slabšem pa 10° navzdol), izdelavo sidrišč, spuščanje na lednem vijaku, Abalakovo sidrišče, nekoliko pa smo se tudi že preizkusili v samem plezanju. Med tem časom sta Andre in Vale že opravila z levim slapom proti vrhu pa je bil tudi že Žvan. Za njimi pa smo ob urejenem varovanju na vrh priplezali tudi ostali: Matej, Tjaša, Metka jaz in seveda Toni.

Po vspešnem vzponu smo se še nekoliko podprli nato pa se odpravili proti parkirišču od tam pa proti domu (seveda z obvetnim postankom za pogasitev nakopičene žeje 🙂 ).  Na koncu smo se vsi strinjali, da smo preživeli lep dan poleg tega pa pridobili kar nekaj novih znanj ter izkušenj.

httpv://www.youtube.com/watch?v=R9r2pKQ43R4

Dodaj odgovor