Smer za Lucijo 600m 85st/40-70st – prvenstvena

Po suhoparnem začetku sezone me je že malce zaskrbelo, kaj je z mano, da sem cel Januar naredil samo štiri smeri. Po lepi vremenski napovedi prašam za dopust, katerega dobim brez prigovarjanja, že zvečer nabašem ruzak in…
Mahavšček je res oddaljen dobri dva uri hoda iz Pologa, ma najbrž ima dovolj snega, videl pa nisem kajti parkiral sem še v temi.
Pod JV steno se kar hitro pripravim in zarinem po z snegom skromnem plitvem žlebu z travo in rušjem skromne naklonine nekako do 50st. Sneg je trd in dober…nekako do sredine kjer z vrha že pada zmehčan sneg. Sonce je bilo v Četrtek 7. februarja kar korajžno in odtalilo pred kratkim zapadlo količino (cca 20cm) katera je, na srečo le z rušja nad skalnimi pragovi usmerjenimi proti desni navzgor, padala po meni. Iščem prehode, bluzim, rikvercam in spet navzgor po mešanem terenu. Od trdega snega do gnilca po strmih ploščah. Nekateri prehodi so bili kar “neprehodni” (varovanje) v teh razmerah na katere sem računal že ko sem plezal sm. Julija. Končno pršwicam do močno previsne zapore pod robom stene, pogled navzgor mi zaliva oči… Strma prečka pod izstopni žleb Smeri za prijatelje je za mano in še (tokrat) trije 85st. skoki me popeljejo na sam rob stene pod vrhom Mahavščka. Več podatkov na Primorskih stenah.
V izstopnem žlebu sta načeloma dva 3m visoka skoka, toda v slabših razmerah se je pokazal še en krajši v katerih je bilo mokrega, motnega in nezaupljivega ledu le za vzorec (dobrih 5cm) … ma je presenetljivo dobro držal, nad ledom pa gnil, moker sneg. Izstop tu čez omogočajo zgolj trije prehodi!
Sestopim po Čaramonu, Belka hiti pod rušje jaz pa do lovske koče kjer si sposodim zunanjo mizo za malco. Prijetno sonce mi preprečuje sestop v dolino in kmalu za odtenek rahlo “padem v nezavest”. Krokarja sicer slišim, ma ko zaprhutata z krili tik nad mano pogledam iz Wamotce … “Ne ne, nisem še dober za vaju!” jima rečem, pospravim kramo in proti dolini pot kar mine. V pologu povozim kamen, divja mačka pa pravočasno skoči pod cesto (žal se -mačka- na sliki slabo vidi)
Smer je poklon naši tanajmlajši vnukici!

Dodaj odgovor