Dolgi hrbet – Jubilejna smer: V/IV

Prejšnji vikend sva z Tonitom že v nočnih urah začela z dostopom z Zg. Jezerskega proti Dolgemu hrbtu mimo Kranjske koče na ledinah v Jubilejno smer.

Po nekako 2 urah hoje sva prispela do vstopa, kjer se smer prične z odlično in kompaktno skalo, ki se nadaljuje prvih nekaj raztežajev. V srednjih cugih je skala nekoliko bolj krušljiva in je potrebno biti malo bolj pazljiv. Vendar skala postane spet bolj kompaktna v zgornjih raztežajih, ter v detajlnem raztežaju.

Detajl smeri ustvari malo izpostavljena prečka, v kateri je že skoraj preveč nabitega železja, tako da sva v njej porabila vse kompleta kar sva jih imala na sebi, verjetno blizu 15.

Po končani prečki sledi še raztežaj lažjega plezanja po spet malo bolj krušljivem terenu, do večje police, kjer se smer razdeli na 2 možna izstopa.  Odločila sva se za istop po levi, preko police in skrotju proti vrhu.

Od tu naprej sva se razvezala ter do vrha nadaljevala solo. Potrebovala sva še kake dobre pol ure za iskanje čim lažje poti do vrha, kar pa še vedno predstavlja lažje poplezavanje II/III.  Sestopila sva po grebenu proti Grintovcu ter nato navzdol mimo Češke koče nazaj do izhodišča.

Na kratko, ena lepših smeri po večinoma kompaktni skali z nekje srednje zahtevno plezarijo. Sidrišča in varovanja že skoraj v celoti obstoječa, kjer pa ne, pa dobra mesta za nameščanje frendov ali zabijanje klinov. Smer dolga nekje 300-350m, kar sva plezala v navezi, ter še kakih 200m iskanja prehodov do vrha :).

 

Dodaj odgovor