Jerebica – Sivi Ideal; VI/V – 450 m

Tokrat za spremembo sva z Blažem odrinila na pot že navsezgodaj ob 4. jutranji uri, proti Jerebici. Tako sva že v nočnih urah štartala iz Možnice proti pobočju Jerebice. K sreči Je bil dostop Blažu že poznan, tako da sva približno vedela kje se nahajajo tiste lovke stezice in grape, ki vodijo do smeri.

Po kakšni dobri uri hoje, ravno pred svitom, naju preseti manjša ploha, na srečo sva bila še v gozdni meji. Ker je za smer značilno da je pogosto mokra in sluzasta, sva že bila v dilemi kako bo šlo. Vendar sva rekla, da najmanj greva pogledat kako bo na vstopu :).

Tako po kakih dveh urah hoje prispeva do jasno vidnega vstopa. Smer poteka po najbolj markanti razčlembi v celotni steni,  po kaminu od začetka do konca.

Celotna smer, z izjemo prvega raztežaja IV, je konkretna petica, po mojem mnenju, zadnji raztežaji tudi VI. Kakor komur pač paše in leži kaminsko plezanje :).  Plezanje je konstantno skozi celotno smer. Skorajda ga ni raztežaja, ki bi malo popustil, (šele sedaj ko pišem ta članek, vidim da je smer prosto preplezana ocenjena s šestico). K sreči so sidrišča kvečjemu na lepih in prostornih mestih ter že vsa zabita. Kar tudi velja za celotno smer, da je kar kvečjemu že precej polna železja, vendar vseeno pride za prav set frendov.

V osmem in devet raztežaju, naju je pričakalo malo mokrote in sluzastega mahu, zgleda da je tam res nek izvir, ki se ob deževnih obdobjih verjetno razliva po celotni zajedi. V raztežajih nižje in višje pa mokrote ni bilo zaslediti.  Skala je v nižjih raztežajih kompaktna, v zgornjih kaminih pa je tu in tam potrebno malo več pazljivosti, saj so nekateri grifi in stopi bolj za enkrtno uporabo :).

Že v poznih popoldanskih urah prispeva do vrha smeri, malo že utrujena, malo opraskana ter že malo sita plezarije, si privoščiva nekaj za pod zob, pospraviva opremo in po slabi uri najdeva stezo, ki vodi nazaj v dolino.

Sestop se po celodnevnem plezanju kar vleče in sama steza kar noče in noče zaviti nazaj v smeri izhodišča vse do zadnje ure hoda.

 

Na kratko bi smer, oba, jaz in Blaž opisala kakor: Prvič, zadnjič in (verjetno) nikoli več :). Šalo na stran, smer je izvrstna, plezarija ta prava brez popuščanja, dostop in sestop pa je pač kakršen je.

Dodaj odgovor