Nepričakovana – smer

Kot vedno je plezati lažje in lepše od pisanja. A dobil sem nalogo – domačo, da napišem par stavkov o turi, ki sva jo izvedla (g. Andrej Trpin  in g. Simon Markočič) 🙂 . Da bi bila avantura ta prava sva šla že v petek, 11.1.2013, po šihtu na planino Razor, kjer sva prespala v bivaku.

Prvotni načrt je bil, da ponoviva eno lepo skalno smer v JZ steni Vrha nad Škrbino, ki sva jo dve leti nazaj splezala z g. Borutom Goljo iz Tolmina. Za ta namen sva tovorila s sabo tudi plezalke.  🙂  Glede na to, da se je vreme začelo hitro kvariti, sva načrt spremenila in vstopila v markantno ledno snežno zajedo cca. 100 m desno od predvidene smeri.

Že takoj na začetku sva ugotovila, da je bila odločitev pravilna, ker se je vreme naglo kvarilo. Samo plezanje je postreglo z zelo lepimi odstavki vodnega ledu in zbitega snega. Varovanje se je lahko odlično nameščalo v skali, sama smer pa me je spominjala na Teranovo na Jezerskem, le da je ta krajša, z daljšim dostopom in tanjšim ledom 🙂  .

Predvidevava da omenjena zajeda še ni bila preplezana. Če je tako, naj ji bo ime Nepričakovana. Ocena: III/-4, M, 230m, 2h / 75° – 85°, 45° -65°

Lep Pozdrav!
Simon Markočič

 

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor