Palec- Knapovska 750m M3/40-50st/30st – prvenstvena

Po dolgem poizvedovanju o tej grapi v Palcu, sem ostal brez kakršnega koli podatka zato prijavljam prvenstveno smer.
Že, ko sva tisti dan v Četrtek 24. 3. z Silvom dostopala pod severno ostenje Palca z namenom, da splezava Pomladni cvet, sem z pogledi iskal možen prehod nazaj v dolino. Na levi strani masiva se je nakazoval možen prehod saj sestop na Zelenico in naprej na Ljubelj se nama je zdel predolg.
Dostop je isti kot za Pomladni cvet le za polovico krajši (pol ure) saj na mestu kjer drugič prekoračiš cesto stopiš naravnost v grapo, ki jo že na začetku z leve in desne obdajata skali, ki stražita vstop. Takoj za tem pa ti gladka zapora z stebričkom na levi onemogoči direktno nadaljevanje. Steber obideš po levi (M3). V nadaljevanju se grapa logično vije navzgor z večjimi in manjšimi skoki, ki so lepo preplezljivi. Približno na polovici kjer te na desni pozdravijo strmi, atraktivni stebri spet prideš do visoke zapore a se grapa usmeri proti levi in se z naraščajočo naklonino nadaljuje. Kmalu prideš na strmo pobočje in proti desni pod stenami dosežeš greben.
Sestop: lahko po grapi nazaj, po grebenu na Palec-Suho rušje-Zelenica, po grebenu na Može-Zelenica, ali pa po Pomladnem cvetu zakaj pa ne saj je za odtenek lažji… Midva sva, kot sem že omenil, po Knapovski sestopala za kar sva potrebovala dobro uro.
Smer je lepa in jo priporočam v kombinaciji z Pomladnim cvetom.

DODAJAM POPRAVEK: soplezalca Silva nisem imenoval z polnim imenom – Silvo Vrhovec AO Železničar

Dodaj odgovor