Južni raz Kraguljca , IV/III , 100m ,gore nad Ajdovščino, Marko Leban-Lapanja Radovan

Zgodba včerajšnje plezarije z Markom  je takšna.

Verjetno marsikdo prvič sliši za Kraguljc (897m, več poglej na Hribi.net) , če se ni potikal po teh koncih.Bilo bi odlično vprašanje za kak kviz.To je neizrazit vrh v vencu gora nad Ajdovščino ,ki tvorijo rob planote,domačini ji pravijo Gora.Midva sva nanj naletela že pred leti,ko sva tu v bližini plezala Šturski raz in pogledovala proti desni,proti izrazitemu razu.Takrat seveda  še nisva vedela ,da je to Kraguljc.Kot je v navadi,sva nanj pozabila.Pa se je Marko znova spomnil nanj v teh časih,ko se počasi znova odpravljamo v stene.Odlična izbira.

Več atributov ima ta izbor.Prvi je dostop.Udobnejšega ne poznam.Ko se pelješ po cesti iz Cola proti Predmeji,v zaselku Kovk na križišču ,kjer je tablja za Zadlog,zaviješ levo in po asfaltni cest do konca in še naprej po makadamu do parkirišča.Tu naletiš na oznake za Angelsko pot.Po njej levo do roba planote na Slovensko planinsko pot.Znova levo po poti do razglednega vrha ,kjer je betonski mejnik (trigonometrična točka).Do tu slabe 0,5h.Lahko pa od parkirišča kar naravnost  presečeš poljane in gozdnate predele do omenjene poti.Z vrha nato nekoliko naprej in navzdol do plitve grape,kjer te počakajo možici.Spustiš se do melišč in prek njih desno pod raz.

Drugi atribut je smer sama ,oziroma skala.V teh predelih smo vajeni ,da te čaka marsikaj,predvsem krušljivost.Pa ta raz nima teh značilnosti.Prav dobra skala,v navpičnih odstavkih celo odlična,Vstopiš nekoliko levo od raza, v izrazito zajedo. Klinov se je tudi že nekaj nabralo.Tudi en moj je ostal na štantu,ga nisem mogel dobit ven.Naj tam ostane za večne čase.Smer nima veliko obiska,vsaj po sledeh bi lahko to trdil.Neupravičeno.Tudi to,kdo je prvi plezal ta raz,je zaenkrat uganka.

Tretji atribut pa je ambijent in razgledi.Plezaš dobesedno nad mestom  in imaš občutek ,da ajdovcem gledaš naravnost v lonec.Pogledi na Vipavsko dolino,Kras in v ozadju morje, pa je enkraten. Priporočam.

Dodaj odgovor