Bučer-Kristan, Mali Oltar

Pretekli vikend sem se pridružil alpinističnemu taboru v sklopu KA. Vodja tabora mi je priporočil smer Bučer-Kristan v Malem Oltarju in dodal še dva mladca, da to splezamo. Glavni namen tabora je bil bivakiranje na prostem, čemu je bilo potrebno s sabo vzeti še dodatno opremo. Sam nisem ravno navdušen nad bivakiranjem in večdnevnem potikanju po hribih, a sem tokrat naredil izjemo in si tokrat spakiral ˝v večji˝ ruzak.

Zgodaj zjutraj smo s parkirišča nad Gozd Martuljkom z Gregorjem  in Vidom  štartali proti bivaku za Akom in naprej do treh macesnov, od tam pa prečilo pod steno Malega Oltarja. Vid je malo pred vstopom dejal, da se ne počuti najbolje, kar sem tudi sam ze prej opazil, saj je nekoliko zaostajal za nama z Gregorjem že na dostopu.  Svetoval sem mu, da v kolikor se ne počuti najbolje, da je bolje da se obrne dokler še nismo na zahtevnem terenu. Je pa odločitev njegova, za kar se je sam tudi odločil in se tako vrnil v dolino. Konec koncev se je treba spomniti, da bo stena in smer še vedno počakala točno tam kjer je.

Z Gregorjem sva tako nadaljevala in se v veliki jami, kjer se začnejo  težave navezala. Sledil je lažji raztežaj, ki naju pripelje do izpostavljene prečke. Sledila je res lepa izpostavljena prečka z dobrimi šalcam. Od tam je sledil še en lažji raztežaj po snežišču do kaminov. Od tu naprej razmere niso bile najboljše a se ni bilo za pritoževati. Po dveh raztežajih ozkih kaminov sva prišla na greben, od tu pa sta sledila še dva raztežaja plat do vrha.

Na vrhu Malega Oltarja se s spustom po vrvi spustiva na sedlo med Malim in Velikim Oltarjem, od tam pa nenavezana splezava na vrh Velikega Oltarja. Tu si ogledava najboljšo in najhitrejšo varianto, ki naju bo pripeljala na sedlo Grlo in naprej do Šplevte, kjer smo bili zmenjeni, da se dobimo z ostalimi udeleženci in prespimo.

Naslednji dan pa smo se še vsi podali na Visoki Rokav, z Gregorjem pa sva nazaj grede šla še na Dovški Križ in sestopila po Jugovi grapi nazaj do avta, turo pa smo vsi skupaj zaključili na zasluženi hidraciji pri Aljažu.

 

Dodaj odgovor