Tri dni v Vipavi

Napovedovalo se je lepo vreme. Po neskončno dolgem deževnem obdobju se je želja okrepila in z neustavljivo silo bruhnila v prvi plan. Želja- plezat! Ker je sneg padel na kar nizko nadmorsko višino, je Vipava primeren cilj.

V četrtek sva z Silvom V. plezala v Veliki drči smer Rdeči noski ocenjeno z IV-/II 250m. Vstopni raztežaj, ki je edini logični in naravni prehod čez vznožno steno (tudi po liniji označeni na fotografiji) si nedvomno zasluži večjo oceno (IV+). Ta dan sva plezala še Levi raz III+/II 175m.

V petek sva se dogovarjala z Radotam L. vendar je bil žal zaradi logističnih težav zadržan. Ok, grem pa sam…v predel skrajno levo od Gradiške ture. Začel sem z smerjo Varjanta jesenske rožce +sm.do vrha III/II 120 m. Nadaljeval v Varjanti Gradiške sm.+sm. do vrha IV+/III,II 140m. Lep, zanimiv, rahlo previsen vstop, nadaljevanje v kompaktni plati z velikimi “šalcami”. Najbolj napeta pa cca 20metrska navpična stenca na vstopu v Gradiško smer IV+/III,II 140m kjer srečaš 4 ali 5 klinov. Stena kompaktna sploh na vrhu, le v srednjem deli je nekaj gogl grifov. Splezal sem še Jesensko rožco IV+/III,II 120m. Pika na i je platka v srednjem delu (2 klina).

V soboto pa smo rado, Matej in jaz šli v Veliko drčo. Rado je soliral smeri Stebrički IV/II 100m, sestopil po Smeri kriplnov III/I 115m, Pomladna III 100m, Gornji raz III+ 130m , Levi raz III+/II 175m in Silvestrski raz IV+/III 165m. Z Matejem pa sva plezala Silvestrski raz IV+/II 165m. Hotela sva še ponoviti Oktobrsko smer, ki sta jo kot prvenstveno nedavno splezala Rado L. in Simon M. Zgrešila sva vstop, saj se je na najnižji točki kar ponujal naravni prehod po lepi rampi. Po prvem raztežaju sva bila že preveč levo od Oktobrske sm. zato sva nadaljevala po lažjih prehodih do raza (Gornji raz) in po prehodih desno od raza nadaljevala do vrha. Tako sva splezala novo smer Presenečenje IV/II-III 100m. Naslednja je prišla na vrsto Abrahamova smer V+/IV 100m, ki jo je Matej zelo pohvalil. Seveda, saj je moja …hehe, in od Elvisa. Sestopil sem po sm. Kriplnov, Matej pa kar po melišču……………..in šli smo na pir!

Dodaj odgovor